Az energiahatékonyság jegyében szerződött az MVM és a Megyei Jogú Városok Szövetsége

MVM.hu 2016. február 9.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Megyei Jogú Városok Szövetsége stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Európai Unió 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó operatív programjai alapján rendelkezésre álló fejlesztési forrásainak minél eredményesebben és hatékonyabban történő felhasználása érdekében.


A megállapodás értelmében a felek ösztönözni kívánják a környezetbarát energiaforrásokra történő átállást és azok minél szélesebb körű elterjedését, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és az innovatív technológiák alkalmazását.

Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy az európai uniós fejlesztési programok tervezése és végrehajtása során egymással együttműködve szeretnék előmozdítani a versenyképes és hatékony energiaellátással összefüggő fejlesztések megvalósítását.

A partnerségi szerződés célterületei a megyei jogú városok innovatív energetikai fejlesztése, a fejlesztendő területekre vonatkozó, helyi pályázati kiírások közös kidolgozása, továbbá az önkormányzatok tulajdonában álló ingatlanok, közintézmények energetikai célú felülvizsgálata.

A megyei jogú városoknak fontos szerepe lesz a helyi fejlesztési igényekhez illeszkedő területi operatív programok végrehajtásában, melyhez nagy segítséget jelent az MVM Zrt. több évtizedes energetikai szakértelme, magas színvonalú kompetenciája. A szövetség tagvárosainak és polgárainak együttes erővel történő és hatékony érdekképviseletéhez és az együttműködésük szorgalmazásához az MVM tízmillió forintos támogatást nyújt.

Szita Károly, a szövetség elnöke elmondta: fontos, hogy a nagyvárosok is élhető, egészséges környezetet tudjanak teremteni a lakosaiknak, s az is, hogy az energiaellátás területén minél nagyobb függetlenséget érhessenek el, ezzel is garantálva a megfizethető árakat és az ellátás biztonságát.

 

Forrás: http://www.mvm.hu/hu/hirek/SitePages/newsDetails.aspx?NewsID=658