Ausztria világrekorder a napenergia elraktározásában

Figyelo.hu 2016. június 12.

Ausztriában egy kutató-csoport hatalmas előrehaladást ért el a világ egyik legfontosabb energetikai problémája megoldásában, miután a világon a legnagyobb mennyiségű hőenergiát sikerült elraktároznia.

A kutató-csoport sikere azt jelenti, hogy a jövőben a Nap energiáját az eddiginél hatékonyabban lehet elraktározni és télen fűtésre felhasználni, ami jelenleg a megújuló energia egyik legsúlyosabb problémája.
 
Az AEE intec, a Styria tartományban fekvő Gleisdorf városában működő kutatóintézet e héten bejelentette, hogy az elraktározott napenergia a téli melegvíz- és fűtésigény 85 százalékát képes fedezni. Figyelmeztettek azonban arra, hogy a raktározási technológia egyelőre egy nagyon drága anyagra, a zeolitra épül.A hőenergia tárolása az elmúlt években, miután egyre több megújuló energiát használnak fel, világszerte meghatározóan fontos kérdéssé vált. Az egyes évszakokban összegyűjthető napenergia változékonysága miatt a raktározás hatékonysága a megújulók jövője szempontjából alapvető jelentőségű.
 
Az osztrák kutató-csoport azon dolgozik, hogy a nyári hónapokban összegyűjthető napenergia teljes mértékben fedezze a téli fűtéshez szükséges hőmennyiséget. A ’COMTES’ kutatási projekt, amelyet az EU Bizottság Klíma-politikai és Energetikai Alapja is finanszíroz, az első napelemek tesztelése után hat hónappal adott jelentést első sikeres kísérletéről.
 
Ez év elején a világ 170 vezetője írta alá azt a korszakos jelentőségű egyezményt a világ üvegház-hatású gázkibocsátásának csökkentéséről, amelyet a 2015. évi párizsi klímakonferencián szövegeztek meg.
 
Ausztria a megújuló energia alkalmazása szempontjából a világ vezető országa. A felhasznált elektromos energia mintegy két-harmada megújuló forrásokból származik. „Ausztria jól tudja, milyen nagy kihívással kell szembenéznie és jövőbe tekintő, újító energia-technológiai kutatások kezdeményezésével úttörő szerepet játszik az energetikai forradalomban” mondta az oekonews.at munkatársának Michael Paula, a Közlekedési, Innovációs és Technológiai Minisztérium környezetvédelmi szakértője.
 
Alsó-Ausztria, az ország legnagyobb tartománya tavaly bejelentette, hogy elektromos áram-igényének 100 százalékát megújuló energia-forrásokból fedezi.