Az energiatárolás elhozhatja a nap- és szélenergia végső győzelmét

2018. május 24

A megújuló energiatermelő kapacitásokkal ötvözött energiatároló technológiák jelentős forrásokat "irányítanak át" az új fosszilis beruházások felől a megújuló, tiszta energiaforrások felé. Az energiatároló megoldások térnyerése már Magyarországon is megkezdődött, több társaság is nagyobb projektet folytat a területen. Az energiatároló megoldások hazai hazai helyzetéről és lehetőségeiről első kézből tájékozódhatnak a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont szakemberétől, Beöthy Ákostól.


Az energiatároló rendszerek következő években várható áttörése tetőzheti be az időjárásfüggő jellegük miatt változó rendelkezésre állású megújuló energiaforrások fosszilis energiahordozók feletti diadalát. Vagyis az energiatárolás jelentheti azt a hiányzó láncszemet, amellyel a dekarbonizációs fordulat fenntartható módon megvalósíthatóvá válik. A számok már most az akkumulátorok szerepének gyors felértékelődését mutatják.

A tavalyi évben a megújulókba invesztált több mint 330 milliárd dollár a szél- és napenergia versenyképességének jelentős, 18 százalékos javulásával járt együtt, amely trendhez egyre inkább hozzátartozik az energiatároló megoldások terjedése is - derül ki a Bloomberg New Energy Finance jelentéséből. A jelenleg legfejlettebb, lítiumionos akkumulátor technológia előállítási költsége 2010 óta 79 százalékkal csökkent, 1000 dollár/kWh-ról 209 dollárra. Az európai villamos energia hálózatban már működnek 10-20 megawattos energiatároló egységek, de már folyamatban van az 50 megawattos és ennél nagyobb tárolók építése 
is.

Az akkumulátoros energiatárolók fejlődése közben a megújulók költségcsökkenése sem állt meg: 2009 óta a fotovoltaikus napenergia költsége 77, a szárazföldi szélenergia költsége 38 százalékkal zuhant. Közben a fosszilis és nukleáris termelés ára csak kisebb mértékben változott.

Az energiatároló megoldások azonban nem csupán a megújuló alapon termelő erőművek mellett jelentenek lehetőséget, de a fosszilis erőművek működési hatákonyságának javítására, árbevételük növelésére, működési költségeik csökkentésére is alkalmasak.


A hagyományos erőművi termeléshez integrált energiatároló rendszer jelentős megtakarítást eredményezhet a tüzelőanyag-felhasználásban, egyben a teljes hálózat rugalmasságát is növelheti. A Navigant Research jelentése szerint a fosszilis erőművi termelés energiatárolással történő ötvözése (ESFF; energy storage with fossil fuel) olyan opciót jelent a közűcégeknek is, amellyel új infrastruktúra és termelő egységek építése nélkül tudnak tökéletesíteni működésükön, javítva a csúcsidőszaki igények kiszolgálását is.


Az energiatárolás terén több technológia is megoldást kínálhat az alkalmazás körülményeitől függően, így például az akkumulátoros technológia mellett az utóbbi időben ismét terítékre került a hidrogén mint energiatároló (és üzemanyag) alkalmazásának lehetősége. Az akkumulátoros technológián belül sem biztos ugyanakkor a lítiumionos megoldás végső sikere, például az úgynevezett szilárdtest akkumulátor technológia a lítiumionost többszörösen meghaladó teljesítménnyel kecsegteti a kutatókat.

Az energiatároló megoldások tesztelése már Magyarországon is elkezdődött. Az időjárásfüggő energiatermelés térnyerésével és a háztartási kiserőművek terjedésével egyre nagyobb igény jelentkezik a rugalmas energiatároló megoldásokra mind a hazai, mind a regionális villamosenergia-piacokon - állapítja meg a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK). Jelenleg Magyarországon három nagy energiatárolási projekt van folyamatban az E.On, az Elmű és az Alteo irányítása alatt.

Mivel a szabályozási tartalék energia ára viszonylag magas, így jobban előtérbe kerül a termelő kapacitások és az új, egyre csökkenő fajlagos költségű akkumulátorok versenye. A kereskedelmi jellegű tevékenységek mellett az akkumulátorok használata előtt jelentős lehetőségek nyílnak a villamos hálózatok üzemeltetése terén is - állítja a REKK. A fokozódó lakossági ellenállás miatt egyre nehezedő hálózat építés/bővítés több esetben elodázható, vagy későbbre ütemezhető a hálózati elemek (vezetékek, trafó állomások) időszakos túlterhelésének akkumulátoros "kivédésével".

Az energiatároló megoldások hazai hazai helyzetéről és lehetőségeiről első kézből tájékozódhatnak a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont szakemberétől, Beöthy Ákostól.

Forrás: www.portfolio.hu