Egy új akkumulátor 5 perces gyorstöltést és 480 km-es távot ígér

Autoblog.hu 2017. május 17.

Az elektromos autók gyors terjedését borsos árukhoz képest kínált limitált használhatóságuk, vagyis a lassú töltés és a kis hatótáv lassítja, ám hamarosan elhárulnak ezek az akadályok is egy új akkumulátortípusnak köszönhetően, amely minden téren fejlődést hoz.

Egy eddig ismeretlen cég, a StoreDot egy olyan akkumulátort mutatott be a CUBE Tech kiállításon Berlinben, amely meggyorsíthatja az elektromos autózás elterjedését.
 
 
Az új technológiával fejlesztett celláknak köszönhetően ugyanis a teljes töltési idő lecsökkenthető öt percre, amely többszöröse a jelenlegi leggyorsabb (nem is teljes kapacitásra töltő) technikáknak. Az új találmányt egyelőre kisebb rejtély övezi, de annyit tudunk, hogy több millió réteg nano részecskékből és külön szabadalmaztatott szerves vegyületekből épül fel, illetve nélkülözi a lítium-ion akkukban található grafitot, ugyanis ez a cég szerint alkalmatlan a valódi gyorstöltéshez.
 
A címben írt 480 kilométeres hatótávhoz negyven darab töltőmodulra van szükség (cellák helyett), amiket egy vezérlőegység köt össze, így jön létre az akkupakk, amelyet teljes merülés esetén is öt percbe telik teljesen feltölteni.
 
Ha minden jól megy, a cég tervei szerint, három éven belül megjelenhet az első autó, ami az új technológiát használja.
 
Szerző: Kőrössy Balázs