Ez nagyot szólhat: megcsinálták az eszközt, amellyel vissza tudják hozni 95%-ra a régi akkumulátorok kapacitását

Hvg.hu 2018. február 22.

A Nanyangi Műszaki Egyetem kutatói néhány hete már sikerrel tesztelték az eljárást, amivel "felújíthatók" lesznek az akkumulátorok. Az Apple, a Samsung és a Panasonic és élénken érdeklődik iránta.

Talán még soha nem fejlődött annyira gyorsan a bennünket körülvevő technológia, mint az utóbbi egy-másfél évtizedben, nagy kérdés azonban, hogy mindezt meddig lehet fenntartani. A további fejlődésnek ugyanis egyre inkább a jelenlegi akkumulátor-technológia szab gátat: az akkumulátorok kapacitását (méretük miatt) nem lehet a végtelenségig növelni, az alapanyagból sem áll rendelkezésre végtelen mennyiségű készlet, az eszközök pedig idő után veszítenek kapacitásukból, így egyre kevesebb áramot képesek tárolni.
 
A jelenlegi lítium-ion akkumulátorok kapacitása nagyjából 300-500 feltöltési ciklus után az eredeti 80-85 százalékára esik vissza, és az idő előrehaladtával ez csak egyre rosszabb lesz. Egy szingapúri kutatócsoport azonban azt állítja, megoldást találtak a problémára.A Nanyangi Műszaki Egyetem kutatói egy olyan eszközt fejlesztettek ki, ami képes visszaállítani az akkumulátor eredeti kapacitásának nagyjából 95 százalékát. Mindez óriási jelentőséggel bír, így ugyanis jóval kevesebb akkumulátort kellene gyártani, ami nemcsak a nyersanyag hiányát orvosolná, de a környezetre is jó hatást gyakorolna.
 
A technológiával jelenleg az elöregedett akkumulátorok kapacitásának 95 százalékát tudják "visszahozni" nagyjából 10 óra alatt. Ettől persze még később ugyanúgy csökken majd a kapacitás, de a műveletet többször is el lehet majd végezni. Mindez nemcsak az okostelefonoknál, táblagépeknél vagy laptopoknál lenne rendkívül hasznos, hanem – és talán ez még fontosabb – az elektromos autóknál is.
 
A találmány valójában egy egyszerű metóduson alapul: gyakorlatilag egy harmadik elektródot ad az akkumulátorhoz a meglévő kettő mellé, amely képes eltávolítani annak a kémiai anyagnak a lerakódását az elektródákról, ami a kapacitás csökkenését okozza. Ennek köszönhetően újra a régi lehet az akku. A szakemberek állítása szerint tavaly már egy okostelefonhoz készült prototípust is teszteltek, és a módszer bevált.
 
A termék felől már a Panasonic, az Apple és a Samsung is érdeklődik, így csak idő kérdése, mikor kerülhet bele egy-egy új fejlesztésű mobilba a megoldás.
 
Forrás: Hvg.hu