Ingyenáram: nagy ugrás jöhet a napelemeknél, a folyékony akkumulátor mindent vihet

Hvg.hu 2017. február 14.

A Harvard kutatói meglepően egyszerű megoldással álltak elő, hogy a megújuló energiát tároló rendszerek hosszú éveken át alig veszítsenek teljesítményükből: folyékonnyá kell válniuk.


A megújuló energiaforrásoké a jövő, ez nem is kérdés, de rá kell jönni arra, hogy a napelemek és szélerőművek akkumulátorai miként lehetnek képesek évtizedeken át szinte ugyanolyan teljesítményre. A Harvardon úgy vélik, hogy megtalálták a megoldást. Az elismert egyetem szakembereinek módszere és annak egyszerűsége is meglepő: folyékony aksik kellenek.Az Engadget beszámolója szerint a találmány lényege az, hogy elektrolitok, a ferrocén és a viologén molekuláit úgy módosítják, hogy vízben oldhatók legyenek, és úgy is megőrizzék stabilitásukat. Biztató eredményt kaptak a kutatók, miután semleges vízben fel is oldották őket, hiszen a folyékony energiatárolók teljesítménye mindössze 1 százalékkal romlott 1000 töltési ciklus után.
 
Ez a módszer olcsóbbá is tenné az akkumulátorokat, ráadásul a környezetvédelmet is segítené a gyártása. Ha pedig bármi gond történik az aksival, nem poroltó kell, csak egy rongy. Persze ehhez tovább kell kutatni, hiszen arra még nem jöttek rá, hogyan lehetne ezt a módszert tömegesen alkalmazni.