Felforgathatja a benzinpiacot az Audi által tesztelt új bioüzemanyag

Portfolio.hu 2018. április 17.

Az Audi és egy francia biotech vállalat egyesítik erőiket annak érdekében, hogy megoldják a bioüzemanyagok széles körű elterjedését akadályozó két legnagyobb problémát. A német luxusautógyártó áprilisban kezdte el tesztelni a 34 százalékban a cukorrépa feldolgozásának melléktermékeiből származó, új módszerrel előállított biokomponenssel kevert benzin használatát A4-es szedánjában. A keverék nagy előnye például a bioetanollal szemben, hogy bármelyik autóban használható, a motor mindenfajta átalakítása nélkül.

Míg az utóbbi években egyértelműen az elektromos és hibrid hajtás került előtérbe a bioüzemanyagokkal szemben mint a fosszilis üzemanyagok legfontosabb alternatívái, a technológia fejlesztésébe korábban sokat fektető vállalatok továbbra sem mondtak le róla. A bioüzemanyagokkal kapcsolatos legfontosabb megoldandó feladat az, hogy nagy volumenű gyártásuk ne járuljon hozzá az erdőirtások terjedéséhez, illetve, hogy ne vonjon ki élelmiszer vagy állati tápok előállítására is alkalmas értékes földterületeket a termelésből. Az ezekkel kapcsolatos aggályok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a bioüzemanyagok fejlődése és terjedése az elmúlt években elakadni tűnt.
 
A fosszilis energiahordozók helyettesítésére vonatkozó igény erősödése azonban több alternatív technológia számára is piacot biztosíthat a jövőben.
A francia Global Bioenergies által kidolgozott eljárás a cukorrépa feldolgozásakor keletkező, nem ehető melléktermékeket hasznosítja bioüzemanyag előállítására, vagyis nem von el közvetlen forrásokat az élelmiszertermeléstől. Az áprilisban tesztelt biobenzin alapanyaga a Global Bioenergies németországi demo üzeméből származik, az üzemanyag-komponenssé történő átalakítás folyamatában a német Fraunhofer Institute is részt vett. A társaság számos szabadalommal rendelkezik a mezőgazdasági hulladékokban található cukrot izobuténné, egy általában kőolajból előállított szénhidrogénné átalakító baktériumokra.
 
A Global Bioenergies a Clariant és az Ineos Group vegyipari vállalatokkal is együttműködik, amelynek célja glükóz kivonása szalmából, majd annak szénhidrogénné alakítása. A Clariant technológiája állítólag már az érett stádiumban van, ugyanakkor a társaság nem közölte, hogy mikortól kezdhet kereskedelmi forgalomra is termelni. A Global Bioenergies és a francia cukorgyártó Cristal Union terveiben már szerepel egy 2021-től évi 50 ezer tonna izobutén előállítására alkalmas franciaországi üzem felépítése. Ez a mennyiség az ország benzinfogyasztásának 1 százalékát lefedő biokomponens előállítására elegendő. A beruházás várható költsége 115 millió euró, amelynek előteremtéséhez a társaságoknak még meg kell győzniük a befektetőket is.
 
 
Forrás: Portfolio.hu