Szén-dioxidból állít elő energiát a génmódosított szuperbaktérium

24.hu 2016. május 31.

A Harvard kutatói által kifejlesztett mikroorganizmus alkalmazási lehetőségei gyakorlatilag korlátlanok.

A Harvard tudósai olyan genetikailag módosított baktériumot állítottak elő, amely képes energiává – pontosabban üzemanyagként is használható alkohollá – alakítani a hidrogént és a szén-dioxidot.
 
A hasznos szuper-mikroorganizmus kifejlesztőinek az volt a célja, hogy olyan biológiai szervezetet hozzanak létre, amely a növényeknél is nagyobb hatásfokkal dolgozik. A hetekben jelentették be, hogy végre sikerült elérniük ezt a célt: a baktérium tízszer akkora hatékonysággal tudja kémiai energiává alakítani a napfényt, mint a növények.


Jelenleg izopropanolt, izobutanolt és izopentanolt tud előállítani. Ezek kivétel nélkül mind olyan alkoholok, amelyeket közvetlenül is elégethetünk – nyilatkozta a Forbes-nak Daniel G. Nocera professzor, a Harvard energetikai tanszékének munkatársa, aki néhány évvel ezelőtt a mesterséges levél megalkotásával hívta fel magára a figyelmet.
 
A Ralston eutropha nevű baktérium széndioxidot lélegezik be: ezt alakítja a hidrogénnel együtt adenozin-trifoszfáttá (ATP), majd azt alkohollá. A kutatók szerint felhasználási lehetőségei gyakorlatilag korlátlanok.
 
Igaz ugyan, hogy az üvegházhatást okozó széndioxidtöbblet problémáját nem tudjuk megoldani a segítségével, ahhoz viszont nagyban hozzájárulhat, hogy megőrizzük gyorsan fogyó fosszilis energiahordozó-készleteinket.