Új világrekordot ment a Tesla: 1078 km egyetlen feltöltéssel

Hvg.hu 2017. augusztus 7.

Az olasz tulajdonosa minden eddiginél nagyobb távolságot autózott ki a Tesla Model S-ből. Az eredmény alapján Budapestről Stuttgartba vagy Firenzébe is simán el lehetne jutni.


Bár az elektromos autók egyértelműen a jövő közlekedését jelentik, egyelőre sokan nem bíznak bennük, mondván, túlságosan kicsi a hatótávolságuk. Persze ez mindig attól függ, melyik modellről beszélünk épp, hiszen ezen az ábrán is jól látni, bőven vannak olyan autók, amik már igen elfogadható hatótávolsággal rendelkeznek. A nemrég bemutatott Model 3 például igen tisztességes utat képes megtenni egyetlen feltöltéssel, a királyt azonban eggyel magasabb kategóriában kell keresni.A Model S-sel például előszeretettel kísérleteznek a tulajdonosai. 2013-ban például új csúcsot autózva 680(!) km-t hozott ki a kocsiból a tulajdonosa, ezt a rekordot pedig két évvel később, 2015 szeptemberében adta át a múltnak Bjorn Nyland, aki 728,7 km-t autózott ugyancsak egy feltöltéssel. Ezt a rekordot egy hónapja adták át a múltnak, amikor egy Model S-tulajdonos 901 km-t autózott kocsijával, most pedig egy újabb trónfosztásról érkezett hír.
 
Az olaszországi Tesla-tulajdonosok hivatalos Twitter-csatornáján tűnt fel egy fénykép, ami azt bizonyítja, hogy a legnagyobb akkumulátorcsomaggal szerelt Model S, a P100D szó szerint elképesztő rekordot, 1078 km-t autózott egyetlen feltöltéssel. Ez 177 km-rel jobb, mint az egy hónappal korábbi eredmény, ami annyit jelent, mintha még egy Budapest–Szeged-távolságot (174 km) tehetne meg az ember. Elon Musk korábban úgy nyilatkozott, a megfelelő abroncsokkal minden esély megvan rá, hogy 1000 km felett autózzon valaki egy Teslával. Úgy tűnik, igaza volt.
 
A mostani eredmény annyit jelent, hogy egyetlen feltöltéssel lehetne elérni Budapestről Stuttgartba (919 km), Firenzébe (958 km), de kis híján a német-francia-svájci határnál fekvő Bázelig (1080 km) is el lehetne autózni így. Bár, ha megfelelő lendületet vesz a kocsi, és az utolsó 2 km-t lejtőn kell megtenni, még ez a cél sincs kizárva.
 
A fotóról jól látni, hogy az autó 91 Wh/km energiafogyasztással hajtott, ami az Electrek szerint bőven jobb az átlagnál: normál üzemben a Model S 300 Wh/km-en működik. Ráadásul az utolsó 77 km-en már csak 88 Wh/km volt a fogyasztás, igaz, ez csupán 36,7 km/h-s sebességet jelent az utolsó 2 órára. Ez finoman szólva sem egy autópálya-sebesség, viszont azt is remekül megmutatja, hogy szükség esetén azért spórolósan még el lehet érni „a legközelebbi töltőoszlopot”.