1 millió zöldautót ígér a Honda, de mikorra

Hvg.hu 2016. október 24.

A Honda is csatlakozik a zöldautó-forradalomhoz, igaz, kicsit lassabban, mint a többiek.

Az autógyártók többsége igyekszik 2020-2025-ig kifejleszteni azokat környezetkímélő (elektromos vagy hibrid) a modelleket, amiket azután a kínálatban is meg tudnak jeleníteni. A Volkswagennél például 2025-re egymillióra akarják növelni az alternatív hajtású autók értékesítését, hogy a Tesla Model 3-ra leadott eddigi több mint 400 ezres rendeléséről ne is beszéljünk. A Honda azonban úgy tűnik, nem kapkodja el a dolgot, ők megvárják vele a következő évtized végét.
 
A cég vezetője Takahiro Hachigo a napokban az Autonewsnak beszélt arról, hogy 2030-ra szeretnék felturbózni a környezetbarát autóik eladását az Egyesült Államokban. A terv a Hondát és a Honda leányvállalatát, az Acurát is érinteni fogja: a cél, hogy az eladások több mint kétharmadát ilyen meghajtású gépkocsik adják.
 
© Honda
 
A számok nyelvén mindez egymillió hibrid, plug-in hibrid, üzemanyagcellás és elektromos autót jelent. Mindez meglehetősen ambiciózus terv, már csak azért is, mert 2016 júniusában mindösszesen 2329 darab hibrid autót adtak el Amerikában.
 
A Honda 1999-ben állt elő először hibrid autóval, az Insighttal, mostanra pedig négy ilyen modellel rendelkeznek: a CR-Z-vel, ami hamarosan megszűnik, az RLX-szel, az Accord Hybriddel és az NSX-szel. Mindehhez hamarosan csatlakozik majd az új Charity FCV, a Hachigo, és az új PHEV szedán jövőre, valamint a Civic és a CR-V esetleges hibrid változata 2020-ig.
 
A Honda az amerikai piac mellett globális szinten is növelné a zöldautós eladásait, a kérdés csak az, a 2030-as dátum nem lesz-e túl késői. No meg az, hogy mennyire lesznek előrébb azzal, ha ilyen furcsa technológiákat fejlesztenek ki.