1000+ lóerős, 1900 km-es hatótávolsága van: elkészült a világ legjobb elektromos kamionja

Hvg.hu 2016. december 2.

Bő háromnegyed évvel ezelőtt még azt se tudtuk, hogy létezik ilyen cég, most pedig már bemutatták ez első elektromos prototípusukat. A Nikola a napokban mutatta be az első elektromos kamionját, ami minden tekintetben meggyőzőnek tűnik.

Május környékén a legtöbben csak csóválták a fejüket, amikor kiderült, a Tesla után ezúttal egy Nikola nevű cég jelent meg az elektromos járműveket gyártani készülő piacon. Értik, ha a Tesla név egyik fele már foglalt volt, rámentek a másikra. Aztán jött az újabb hír, hogy az elektromos kamionjukból már 7000 darabot lerendeltek, amit szintén hitetlenkedve fogadott az ember. Utána sokáig semmi, egy pisszenés se a cégről, és amikor már azt hinné az ember, hogy akkor ez ennyi volt, előállnak egy prototípussal. Egy nem is akármilyen prototípussal.Az Electric Cars Report beszámolója szerint A cég a Salt Lake City-ben található központban mutatta be a Nikola One nevű járművét, ami egy hidrogén üzemanyagcellás kamion. A működéshez szükséges elektromos áramot nagy sűrűségű lítiumakkumulátorokban tárolják. A paraméterei szerint 1300 -1900 km megtételére képes egyetlen feltöltéssel, miközben a motorjai több mint 1000 lóerőt adnak le az aszfaltnak.
 
A cég saját lízingprogramjában nem kis vállalást tesz, a vásárlók ugyanis többek között korlátlan üzemanyag-fogyasztást és 72 hónapos garanciális javítást kapnak a géppel együtt.
 
A járműre azonban egy darabig még várni kell. Trevor Milton, a cég alapítója és vezérigazgatója az új kamiongyárral 1000 munkahelyet teremtene, ahol a legmodernebb technológiával gyártanák le a kamionokat. Hogy pontosan hol építik fel a gyárat, azt 2017 első felében jelentik majd be.
 
Az viszont biztos, hogy komolyan gondolják a teherszállítás megreformálását. 2018 elejétől sorra építik majd ki a hidrogén-töltőállomásokat szerte Észak-Amerikában.