2,5 millió forintért jön a kínai elektromos autó – Európába is

Hvg.hu 2018. március 29.

A Smart ForTwo-nál valamivel kisebb autó a fejlesztők szerint tökéletes városi autó.

Ha valamikor szemléltetnünk kellene, hogy hogyan kell elképzelni a jövő autógyártását, akkor egész biztosan a kínai LSEV nevű autót gurítanánk elő. A jármű ugyanis nemcsak az autózás, de az autógyártás jövőjét is egyszerre reprezentálja.
 
 
A Digital Trends beszámolója szerint két, 3D-nyomtatással foglalkozó kínai cég, a Polymaker és az X Electrical Vehicle Limited (XEV) összefogott, hogy közösen készítsenek el egy elektromos autót. Hogy egész pontosan fogalmazzunk: kinyomtassanak egy elektromos autót.
 
Így született meg alig 3 nap alatt az LSEV, ami méreteit tekintve kisebb mint egy Smart FourTwo. Hosszúsága 2489 mm, szélessége 1295 mm, súlya pedig mindössze 450 kg. A fejlesztők szerint a maximális sebessége 69 km/h, akkumulátora pedig 149 km-re elegendő elektromos áramot tud eltárolni. Vagyis városi közlekedésre már tökéletes.
 
Az autó azért is különleges, mert összesen 57 alkotóelemből áll – szemben a hagyományos módon készülő autók 2000 alkotóelemével. Az alvázat, az üléseket és az üveget azonban nem nyomtatták, azokat külön készítették el a kocsihoz. Ugyanakkor a fejlesztők szerint 4-5-ször erősebb az autó, mint mondjuk a Smart.
 
Jó hír, hogy aki szeretne belőle, annak jövőre lesz erre lehetősége, az LSEV 2019 tavaszán Ázsiában és Európában is elérhető lesz. A kocsira már most is 7000 előrendelés érkezett, a legtöbb épp Európából. A tervek szerint 2019 végéig összesen mintegy 20 ezer darabot gyártanak le belőle. Az ára pedig igen baráti: 10 ezer dollárba (kb. 2,5 millió forint).
 
Forrás: Hvg.hu