5 új Tesla érkezhet 2020-ig, ezek azok

Hvg.hu 2016. november 2.

Elektromos kamion, kisbusz és crossover is érkezhet az évtized végéig. Volt, aki azt is elképzelte, milyenek lehetnek ezek a kocsik.

A Teslára jó néhány éven keresztül úgy gondolhattunk, mint egy egyautós cégre. Hiába volt a Model S már a második autó a Tesla kínálatában, a Roadsterről mindenki "megfeledkezett", és a fejlesztések ellenére sokáig úgy tűnt, a kezdeti lendület után a cég állóvízzé változott. Aztán jött a Model X, ami már bizakodásra adott okot. A nyár közepén pedig igazi mérföldkőhöz érkezett a Tesla. Júliusban maga Elon Musk tartott egy bemutatót arról, az első évtizedre tervezett – és megvalósított – tervek után hogyan is képzeli el a cég a következő 10 esztendőt. Az Electrec nemrég listába szedte, milyen autók várhatók a következő három évben a Teslától.
 
Model 3
 
A legkézzelfoghatóbb autó a listában egyértelműen a Model 3, ami már 2017 közepén debütál majd. A márciusi bemutató óta úgy viszik a vásárlók, mint a cukrot. Pontosabban csak vinnék, mert a kész autóra jövő év végéig várni kell, arra csak előrendelést lehet leadni. A kocsi elvileg 344 km-t lesz képes egy feltöltéssel megtenni, a többi fontos tudnivalót itt foglaltuk róla össze.© AFP / Tesla Motors


Model Y
 
A Model 3 bemutatása után rögtön azt kezdték el találgatni a rajongók, mikor érkezik majd a Tesla első elektromos crossovere. A Model Y-ról már régóta pletykálnak, Musk terveiben pedig egyértelműen szerepel is, így minden bizonnyal ez lesz a következő nagy dobás, amit a cég a közönség elé tárhat. A Tesla-vezér szerint az ajtaja a Model X-hez hasonlóan nyílik majd. Hogy pontosan mikor jön, azt egyelőre még nem lehet tudni, de az iparági pletykák szerint már előrehaladott fejlesztési állapotban van a gép, vagyis a Model 3 piacra kerülése után nem sokkal, 2018 közepén érkezhet majd meg.
 
 

© AutoGuide
 

Tesla Pickup
 
A következő évek egyik legizgalmasabb fejlesztése minden bizonnyal a Tesla pickupja lesz. Amerikában órási sikere van a platós autóknak, ezért a tengeren túl valószínűleg csúcsra jár majd az eladása, feltéve, hogy kellően erős és kitartó lesz, vagyis elég nagy lesz a hatótávolsága. Musk szerint most egyelőre a Model Y és a Model 3 az első, amin dolgozniuk kell, így a pickup egyelőre még korai fázisában várja, hogy kész termék legyen belőle. A megjelenése 2019-2020 környékén lehet.
 
 

A Ford mintájára megálmodott pickup.
© Electrek


Kisbusz
 
A Tesla Minibus néven futó projektről egyelőre nagyon keveset tudni, a nevén kívül jóformán semmit. Azt viszont már maga Elon Musk is megerősítette, hogy dolgoznak a megvalósításon, és a cég következő 10 éves tervében egész biztosan szerepelni fog. A gép a Model X alapjaira épül majd, hogy minél könnyebb és gyorsabb lehessen a gyártás.
 
Musk a kocsira többször is úgy hivatkozott, mint a zsúfolt nagyvárosok tömegközlekedési eszközére, sőt, beszélt is róla, miután nemrég bemutatta a teljesen önvezető funkciót. A buszt mobillal is lehetne "hívni", de a buszmegállókba telepített gombokkal is jelezhetnénk a járműnek, hogy rá várunk. Természetesen babakocsik és kerekesszékek szállítására is alkalmas lesz, sőt, még kerékpárokat is lehet majd vinni vele. Musk a többi járműhöz hasonló fejlesztési időt jelölt meg a kocsinak, vagyis 2017 közepéig egészen biztosan dolgozni fognak rajta. Kereskedelmi forgalomba valamikor 2019-2020 környékén kerülhet.
 


 
© Electrek


Kamion
 
A közlekedési forradalomban az egyik utolsó szegmens, amit be kell majd venni, a teherszállítás lesz. A kamionok egyelőre olcsó szállítási lehetőséget biztosítanak, ugyanakkor jócskán hozzájárulnak a környezetszennyezéshez és a globális felmelegedéshez. Összességében ez lesz a legnagyobb falat, hiszen a hatalmas tömeg mozgatásához megfelelő mértékű akkumulátor-üzemidő is szükséges, ráadásul a piacon már mások is bejelentkeztek a szegmens megreformálására.
 
Musk szerint az elektromos kamionok megjelenése tovább csökkenti majd a szállítás költségeit. A leleplezésre szintén 6-9 hónap múlva kerülhet sor, vagyis 2017 közepén számíthatunk rá, a gyártásig azonban további 3-4 év biztosan eltelik majd.© Electrek