640+ km-es hatótávval verné a Teslát egy nagy visszatérő

Hvg.hu 2017. április 26.

A tervek szerint augusztus közepén mutathatják be a Fisker első modelljét, ami bőven verné a Tesla legjobb teljesítményre képes autóját is.

Jelen pillanatban nincs olyan szériagyártásban kapható elektromos autó, ami képes lenne (hatótávolság tekintetében) legyőzni a Tesla Model S 100D-t. Elon Musk autója 536 km-t tud megtenni egyetlen feltöltéssel, amivel az egyébként igen sok autót fevonultató lista élére került. A tervek szerint azonban még ez a teljesítmény is eltörpül majd az augusztusban érkező EMotion modell mellett.
 
Henrik Fisker dán dizájner a napokban Twitteren jelentette be, hogy elkészült a korábban már beharangozott új autója, amit egyértelműen a Tesla eddigi legjobb autója riválisának szán. Az augusztus 17-én érkező autóról egyelőre nem sokat tudni, Fisker csak egy képet osztott meg róla, emellett viszont elhintett egy fontos infót is: 400+ mérföldes hatótávja lesz majd a kocsinak, ami több mint 640 kilométert tesz lehetővé egyetlen feltöltéssel. Mindezt az előzetes információk szerint a saját fejlesztésű akkumulátorokkal érnék el, amihez grafént használnának.
 

© Henrik Fisker
 

Fisker a Business Insidernek azt is elárulta, hogy nagyjából 260 km/óra lesz a kocsi végsebessége, emellett pedig kamerákkal és érzékelőkkel is felszerelik, hogy bizonyos mértékben az önvezetésre is képes legyen.
 
 

© Henrik Fisker
© Henrik Fisker


Hogy mennyibe fog kerülni, az egyelőre még kérdéses, Fisker azonban egy megfizethető, belépő szintű autót ígért korábban, vagyis könnyen lehet, hogy árban a Tesla eddigi legolcsóbb autójával, a Model 3-mal fog versenyre kelni. Ez nagyjából 10 millió forintos árcédulát jelent.
 © Henrik Fisker


Kérdés persze, hogy mennyire sikerül jóra Fisker nagy visszatérése, korábban ugyanis már voltak tapasztalatai az elektromos autókkal kapcsolatban. És azok finoman szólva sem voltak jók.