A BMW idén nyáron leszámol a kábelekkel

Hvg.hu 2018. május 15.

Hosszas fejlesztést követően a bajor prémiumgyártó vezeték nélküli töltési rendszere megérett a sorozatgyártásra.

Ahogy a legtöbb autógyártónak, úgy a BMW-nek is van jó néhány plugin, vagyis hálózatról tölthető hibrid személyautója, elég csak a 330e-re, az 530e-re, a 740e-re vagy éppen az X5 40e-re gondolni. Ezen modellek közös vonása, hogy a lemerült akkumulátort egy vaskos kábelnek az autóra történő csatlakoztatásával lehet feltölteni.
 
Hamarosan azonban vége a kényelmetlen és macerás kábeles töltési eljárásnak, ugyanis a BMW idén nyártól opciós extraként elérhetővé teszi első indukciós elven működő vezeték nélküli töltőjét. Ez tulajdonképpen egy lap, ami fölé egyszerűen csak oda kell parkolni az autóval.
 
 
A 3,2 kW teljesítményű kiegészítő elsőként a nemrégiben általunk is alaposan letesztelt 530e-hez lesz rendelhető, melynek 9,2 kWh kapacitású akkumulátorát körülbelül 3,5 óra lehet majd feltölteni vezeték nélküli módon. Az időjárásálló wireless töltő a BMW közlése szerint kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas.
 
Az új töltő elsőként Európában lesz elérhető, mégpedig lízingelhető formában, ezt követően pedig az Egyesült Államokban is rendelhetővé válik. A BMW-hez hasonlóan hamarosan a Mercedes is piacra dobja első vezeték nélküli töltőjét, mely első körben a hibrid S-osztályhoz lesz elérhető.
 
Forrás: Hvg.hu