A Nissan Leaf két élete: így lehet használni az akkumulátort, ha már nem jó az autónak

Hvg.hu 2018. március 27.

Akkor sincs baj, ha a Nissan Leaf akkumulátora már nem tud elég energiát tárolni az autónak – állítják a japánok. A Nissan szakemberei egy egészen használhatónak tűnő ötlettel álltak elő.

Bár az elektromos autók életük során jelentős mennyiségű kipufogógáztól "kímélik meg" a környezetet, környezetvédelmi szempontól egy fontos kérdés így is felmerül velük kapcsolatban: mit kezd a gyártó az akkumulátorral, ha az autó számára már nem tud elegendő energiát tárolni? Mindez hosszú távon komoly problémát jelent, ám úgy tűnik, a felhasználásra volna hatékony elképzelés.A Nissan a napokban állt elő egy lehetséges megoldással, ami első ránézésre igencsak jónak tűnik. A cég nemrég indította el a The Reborn Light nevű projektjét, melynek lényege, hogy a Nissan Leafekben már nem használható akkumulátorcsomagot az utcai közvilágításhoz használnák fel – írja a Clean Technica.
 
A tervek szerint a lámpatesteket a Leaf kiszuperált akkumulátoraival szerelnék fel – ami elhasználódása ellenére annyi energiát azért még bőven képes tárolni, hogy működtesse a LED-lámpákat –, ehhez pedig egy napelem is társulna. Ennek köszönhetően amellett, hogy a közvilágítást csak napenergiával működtetnék, még az akkumulátort sem kellene "kidobni".
 
A projektet a japán Namie városában tesztelnék – a település még a fukusimai atomerőmű-baleset idején ürült ki.
 
A Nissan azonban nemcsak ebben a megoldásban gondolkodik. A tervek szerint ugyanis olyan házak energiatárolásánál is hasznosítanák, amelyek szél- és/vagy napenergiából nyerik az elektromos áramot. A pakk éjszaka vagy áramkimaradás esetén lenne aktív.
 
Forrás: Hvg.hu