A Toyota 2050-től leállna a benzin- és dízelüzemű autók gyártásával

Hvg.hu 2017. február 22.

A japánok lecserélnék a belső égésű motorral szerelt autókat, de a helyükre nem az elektromos autók kerülnének.

Éves szinten több mint 10 millió autót ad el a Toyota, 2016-ban például 10,175 milliót, amivel a második helyre szorult az éves világranglistán. Ennek fényében a jövőre nézve igen komoly súlya van annak, hogy a japánok 2050-re teljesen felhagynának a benzin- és dízelüzemű járművek gyártásával – írja a Bloomberg.
 
A beszámoló szerint a cég nemrég összefogott a Shellel, aminek eredményeként Kaliforniában hét olyan töltőállomást építenének fel, ahol csak a hidrogéncellás autók tankolását szolgálják majd ki. A két cég hosszú távra tervez, 2024-ig összesen 100 ilyen kutat hoznának létre, ami nem kevés, tekintetbe véve, hogy az államban jelenleg csak 25 ilyen található.

 

© Toyota
 
A Toyota elképzelése ugyanis az, hogy a jövőt nem az akkumulátoros elektromos, hanem az üzemanyagcellás autók határozzák majd meg. A japánok éppen ezért a hidrogén üzemanyagú autók fejlesztésére fókuszálnának, véleményük szerint ugyanis ez jóval gyorsabban tankolható, mint amennyi idő alatt jelenleg fel lehet tölteni az elektromos autókat. A tulajdonosoknak viszont kell a kényelem, hogy a tankolás gyors legyen.
 
Az üzemanyagcellás autók hidrogénből állítják elő az autó működéséhez szükséges elektromos áramot, végtermékként pedig víz keletkezik, amely a kipufogón távozik a mérgező gázok helyett.