Az év meglepetése: elektromos autót készíthet a Ferrari

Hvg.hu 2016. november 12.

Az olaszok csatlakoznának a Formula E bajnoksághoz, de vannak fenntartásaik a dologgal kapcsolatban.

Nagyot fordult a világ a Ferrari vezetőségével, legalábbis ha arra gondolunk, milyen kijelentést tettek még márciusban az olaszok. Akkor azt hangoztatták, soha nem építenének elektromos Ferrarit, aminek az oka meglehetősen prózai. Mostanra azonban úgy tűnik, meggondolták magukat.Az Autosportnak nemrég maga Sergio Marchionne, a Ferrari feje nyilatkozott arról, hogy csatlakoznának a Formula E mezőnyéhez. A magunk részéről persze ezen nem annyira csodálkozunk, a szériában ugyanis egyre komolyabb csapatnevek tűnnek fel – beszáll a játékba többek között a Jaguar, a BMW, az Audi és a Faraday Future is –, ami miatt az olaszok valószínűleg félnek attól, nehogy úgy járjanak, mint a Microsoft az okostelefonok megjelenésével. (Reminder: Steve Balmer nem sok jövőt jósolt a készülékeknek, ehhez képest meg ugye hol tartunk most.)
 
Marchionne saját bevallása szerint már átrágta a dolgot a többi kollégájával, így jutottak arra az elhatározásra, hogy lépniük kell az ügyben. Ugyanakkor vannak fenntartásaik is: például az, hogy a verseny alatt autót kell cserélni, az akkumulátorok ugyanis egy feltöltéssel nem bírják végig az egész versenyt. Ugyanakkor a 2018-19-es szezonra ezt megszüntetnék, hála a McLaren Applied Technologies fejlett akkumulátorainak.
 
Márpedig ha a Ferrari belevág a Formula E-be, azt nehezen lehetne másként értelmezni, mint hogy a fejlesztéseket és tapasztalatokat felhasználva később saját építésű elektromos Ferrarival állnának elő. Hogy miért írtuk azt, hogy saját építésű? Ezért.