Bemutatkozott a régi-új Tesla-rivális, ezt kell tudni róla

Hvg.hu 2016. november 1.

A fejlesztő szerint az autója olyan lehet, mint a Model S, csak jobb.

Henry Fisker nevét az egész autós szakma ismeri, nem véletlenül. A dán férfi korábban olyan autókat tervezett, mint az Aston Martin DB9 vagy a V8 Volante, illetve a BMW Z8. Vállalkozóként volt már egy próbálkozása az elektromos autók terén is, de fogalmazzunk úgy, hogy csúnyán leégett velük.
 
A szakember azonban nem adta fel, és új kihívást keresve egyenesen a Tesla Model S-t akarja lenyomni. Nemrég már publikált egy sejtelmes képet az új modellről, most pedig azt is elárulta, milyen paraméterekkel rendelkezik.


 
A fejlesztő szerint az EMotion nevű modell alumíniumból és szénszálas anyagokból épül, ami ha igaz, jelentős súlyvesztéssel járna a szedán számára. Fisker azonban nem elégedett meg ennyivel: az autó akkumulátorai ugyanis könnyű grafént tartalmaznak, amit a Nanotech Energy-vel közösen fejlesztettek ki. Ennek köszönhetően az autó elvileg 643 km-es hatótávolsággal és 259 km/h-s végsebességgel bír. A meglepő híreknek azonban ezzel még koránt sincs vége.
 
Fisker bejelentése szerint önvezető is lesz, amihez a rendszert egy meg nem nevezett gyártó készíti el. Mondjuk a Tesla ezen a téren (is) rendesen feladta a leckét.