Defibrillátorral szerelnek fel elektromos autó-töltőket Hollandiában

2018-07-19 villanyautosok.hu

Közös kísérleti projektet indított az elektromos autó-töltéssel foglalkozó EVBox és a City AED egészségügyi szervezet Hollandiában annak érdekében, hogy a nyilvános töltőket AED (Automated External Defibrillator) készülékekkel ruházzák fel, amelyek már minimális szintű elsősegélynyújtó ismeretekkel is könnyedén használhatók. 


A két vállalat szerint erre azért van szükség, mert az országban túlságosan kevés olyan helyszín van, ahol ilyen hordozható defibrillátor napi 24 órában rendelkezésre áll bárki számára, annak ellenére, hogy hirtelen szívmegállás esetén – amiből csak az Egyesült Államokban évente legalább 350 000 történik kórházon kívül az American Heart Association adatai szerint – ez dönthet élet és halál között. A világ legelső AED berendezéssel ellátott töltője Delft városában született meg, melyet a helyi lakosok és városvezetők jelenlétében avattak fel kedden. A defibrillátor saját akkumulátorról működik, ezáltal teljesen független a töltőtől, a hálózattól, és áramszünet esetén is működőképes. Az ötlet, hogy mégis a töltőoszlopok mellett legyenek az AED készülékek, onnan származik, hogy a legtöbb holland város kiterjedt nyilvános töltőhálózattal rendelkezik, ahol valamennyi töltő könnyen megközelíthető, és központi helyet foglal el az úton, ráadásul akik elektromos autóval közlekednek, azok már fejből tudni fogják, merre kell elindulniuk a defibrillátorért vészhelyzet esetén. A projekt megvalósításában az EVBox a töltőberendezéseket biztosítja, míg a City AED felelős az életmentő eszközök és azok speciális energiatároló rendszerének felszereléséért, karbantartásáért, és működéséért.


A defibrillátorral felszerelt töltőállomás teljes magassága meghaladja a 3 métert a jobb láthatóság érdekében

„A lehető legtöbb AED telepítésével a publikus töltőállomások mellett egy nemzeti hálózat alapjait építjük fel. Delft városa és az EVBox végzett az első állomás munkálataival, amiért nagyon hálásak vagyunk nekik. Most pedig más városokat és önkormányzatokat is felszólítunk, hogy kövessék e kezdeményezést” – tette hozzá Marcel Mattijssen, a City AED munkatársa, megjegyezve, hogy ez az okos és innovatív ötlet még fontosabb szereppel ruházza fel az elektromos autó-töltőket a tisztább és egészségesebb világ megteremtésében.

Forrás: villanyautosok.hu