Elektromos taxikat tesztelnek Arad utcáin

Kronika.ro 2017. január 27.

Öt elektromos taxi is az aradiak rendelkezésére áll hétfőtől – az autókat csütörtöktől tesztelik a forgalomban.

A helyi lakosokat meglepte, amikor azt tapasztalták, hogy már-már hang nélkül suhannak el mellettük az új járművek, és füst sem jelzi útjukat. Ugyanakkor az autókat üzemeltető taxis cég illetékese elmondta, volt, aki már érdeklődött is afelől, hogy ugyanazzal a díjszabással közlekednek-e majd az e-taxik, mint a hagyományosak. „Pozitív a visszajelzés az emberek részéről, de igazából csak hétfőtől fog kiderülni, amikor az emberek utazhatnak is ezekkel a gépkocsikkal” – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek Dumitru Adrian, a fuvarozócég marketingigazgatója.A cég képviselői azt mondják, környezetvédelmi megfontolásból döntöttek az e-taxik mellett, hiszen Aradon is egyre nagyobb a forgalom, egyre nő a károsanyag-kibocsátás. „Reméljük, hogy minél többen – magán- és jogi személyek egyaránt – követik példánkat” – fogalmazott a marketingigazgató.
 
A taxis cég beruházásának értéke meghaladja a 150 ezer eurót. A száz százalékban villanymeghajtású autó ugyanis 22 800 euróba kerül, de a vele járó akkumulátor autonómiája alig 180 kilométer, miközben a Renault 2017-ben olyan akkumulátorokat dobott piacra, amelyek autonómiája eléri a 400 kilométert, az aradi cég képviselői pedig abban bíznak, hogy áprilisig sikerül ezeket beszerezniük, s akkor ezek a taxik is elhagyhatják a város területét. Egy ilyen akku viszont 8000 euróba kerül. A mostani akkuk egyébként öt óra alatt telnek fel. 2020-ig ingyenes a töltés, de ha ki kellene fizetni, akkor egy „teli tank” mintegy négy lejbe kerülne a vállalat illetékesei szerint.
 
Romániában azonban még mindig gondot jelent az e-töltőállomások hiánya. Aradon egy hipermarket működtet egyet, amit bárki használhat. Ugyanakkor további három töltő van a taxis cég székhelyén, ezek közül egyet a lakosság is igénybe vehet.
 
Szerző: Bálint Eszter