Fontolva halad, meg-megáll az első brit önvezető autó

Index.hu 2016. október 12.

Az apró elektromos járművet kedden kezdték tesztelni élesben, gyalogosok által is használt utakon.

Sofőr nélküli elektromos gépkocsit, afféle városi kisautót kezdtek tesztelni ezen a héten Milton Keynes utcáin, Nagy-Britanniában elsőként, azzal a céllal, hogy 2020-ra autonóm járművek is járhassanak az ország útjain. A radarral és kamerákkal felszerelt kétüléses autó a keddi próbajáraton gyalogosok által is használt sétálóövezetben tette meg első köreit, 8 km/órás sebességgel kerülgetve a mozgó és álló tereptárgyakat. Az autó sikeresen vette a kanyarokat, és illedelmesen megállt, amikor emberek keresztezték útját, jelentette a Reuters.


A brit kormány arra biztatja a technológiai cégeket és az autógyárakat, hogy fejlesszenek sofőr nélküli autókat és az azokhoz kapcsolódó technológiákat, felépítve egy világpiacra is termelő iparágat, amely piac a becslések szerint 2025-re meghaladja az egybillió (ezer milliárd) dollárt. Ehhez kapcsolódóan a kormány még idén kezdeményezte a biztosítási szabályok és a közlekedési jog felülvizsgálatát és átalakítását, hogy felkészülve fogadhassák az évtized végére a sofőr nélküli járművek megjelenését.
 
A most tesztüzembe helyezett autót az oxfordi egyetem kutatói által alapított Oxbotica nevű cég fejlesztette, egy Renault kompakt, az elektromos meghajtású Twizy átalakításával. A fejlesztők és támogatóik remélik, hogy a próbautak során kiderül, miképp viszonyul autójuk a többi közlekedőhöz, és ezért döntöttek a nyilvános tesztek mellett. "Lényeges, hogy most először került sor önvezető autó közterületi tesztjére az Egyesült Királyságban. Ha az emberek látják, hogy ezek a járművek képesek magukat irányítani, akkor megnyerhetik a bizalmukat" - nyilatkozta Neil Fulton, a kormány által szponzorált Transport Systems Catapult programigazgatója a Reutersnek
 
A Selenium névre keresztelt vezérlő szoftvert az Oxford Robotics Institute fejlesztette, a fő interfész pedig egy tablet, amin egyetlen gombnyomással lehet autonóm üzemmódba helyezni az autót. A fejlesztők a tesztet megelőző időszakban egy sor gyakorlatot végrehajtottak a Londontól 70 kilométerre északra fekvő városban, digitálisan feltérképezték, beszkennelték az utakat, házakat, tereptárgyakat, és a helyi tanáccsal egyeztetve biztonsági protokollt dolgoztak ki a futáspróbák idejére.
 
A tervek szerint jövőre már negyven sofőr nélküli autó rója majd Milton Keynes útjait, és még három másik angliai városban is útjára indulnak az első brit önvezető autók. Ezeket a településeket egyébként azért választották, mert széles utakkal, és számottevő kerékpáros úthálózattal bírnak. Graeme Smith, az Oxbotica főnöke szerint nagyszabású terveket dédelgetnek: bármilyen járművet szeretnének autonómmá tenni, így például buszokat is, de akár más, bonyolultabb, off-road közlekedési eszközök is szóba jöhetnek.
 
Szerző: Nagy Attila