Gigantikus aksija van az első elektromos John Deere traktornak - videó

Hvg.hu 2016. december 7.

Ez volna a jövő termelőszövetkezeteinek alapgépe?

A neves amerikai traktorgyártó, a John Deere bemutatta, állításuk szerint, a világ első teljesen elektromos, nagy teljesítményű mezőgazdasági munkagépét. A traktor hivatalosan majd Párizsban fog debütálni, egy nemzetközi agrokiállításon.


A gépben kétségkívül hatalmas lítium-ion akkupakk kapott helyet, amely 130 kWh kapacitású, amely 30 százalékkal több, mint a legdrágább Tesla ugyanilyen mutatója. A konnektoros traktor alapját egy sztenderd 6R-modell adta.
 
A gép alatt két elektromotor dolgozik, az egyik felel a jármű hajtásáért, míg a másik a traktorhoz kapcsolt perifériák mozgatásáról gondoskodik alapvetően. De szükség esetén mindkét motor bekapcsolható a hajtásba. Az elektromotorok alapvető jellemzői egy mezőgazdasági gép esetében is ideálisak lehetnek a nagy nyomaték- és az alacsony sebességszükséglet miatt.
 
A kérdés itt is inkább a hatékonyság és súly, az előbbire a John Deere válasza, hogy a jármű 55 kilométert tud megtenni egy töltéssel, az újratöltési idő nagyjából 3 óra. Hogy mennyivel nehezebb egy ilyen jármű, arra nem volt adat, de egy hatalmas dízelmotor helyett, egy jóval kisebb elektromos motorral a nagy akkupakk ellenére sem feltétlenül kell nagyságrendekkel nehezebbnek lennie.