Hibrid hómunkás

4x4magazin.hu 2017. január 5.

Nagy divatja van a villamosításnak a járműiparban, de nem csak a személyautók piacán. Íme az egyik legfurább „zöldebbé” tett járgány: a Pistenbully 600E+ nem más, mint egy környezetkímélő lánctalpas hibrid hókotró.

A síelők tisztában vannak vele, a pályákat éjszaka karbantartják, hogy reggelre, mire megérkeznek a sportág szerelmesei, minden tökéletes legyen. A Kassbohrer most szolgálatba állította a világ első hibrid snowcatjét, amely akár 20 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátásra képes, mint az elődei. A 360 ezer euróba, azaz körülbelül 111,1 millió forintba kerülő, óránként 5 liternél is kevesebb gázolajjal beérő gépből már negyvenet értékesítettek.


A 600E+ 13 literes dízelmotorja a Mercedes remekműve, a 400 lóerős, 1900 newtonméteres, hathengeres blokk a legnagyobb hóban is kisegíti a Pistenbullyt. Ehhez csatlakozik az elektromos technika, ráadásul energia visszanyerő rendszerrel is ellátták.
 
A többek között a tiroli lejtőkön bevetett, stílszerűen zöld színű monstrumban kifejezetten kényelmes a „pilótafülke”. Sok a kapcsoló és a gomb, a kialakítás és a dizájn egy kicsit a repülőgépekre emlékeztet. A kormánykereke viszont viszonylag kicsi és csak egy pedálra van szüksége a sofőrnek: ha rálép, elindul a lánctalpas, ha lelép róla, akkor megáll.
 
A több mint kilenc tonnás hómunkásban fűtött az ülés, amely kifejezetten magasra van rakva, így a benne helyet foglaló átlátja a terepet. Körülbelül 12 kilométer/órás sebességre képes, de a kivitelező szerint a 20 km/ó-s tempó sem elképzelhetetlen vele.
 
Szerző: Pál Zoltán