Jöhetnek az M-es villany-BMW-k

Totalcar.hu 2017. január 15.

Elektromos autóval bővül a jövőben a BMW M-részlegének modellpalettája. A motorsport-divízió első embere, Frank van Meel szerint legalábbis nem kérdés, hogy ez megtörténik. Csupán azt nem tudni még, mikor valósul meg.

Van Meel hozzátette: elkerülhetetlen lesz, hogy ebbe az irányba lépjenek, de ki kell várniuk, míg megfelelő lesz az alternatív hajtásláncok súly-lóerő aránya. A szakember szerint nem arról van szó, hogy az i-sorozatú modellekből készítenek majd erősebb kiviteleket. Állítja: míg az i-s BMW-k a gazdaságosságra fókuszálnak, addig az M-esek továbbra is kompromisszummentes sportgépek maradnak.Várakozásai szerint egyébként a mérnökök egyre szélesebb körben alkalmaznak majd villanyhajtást – legalábbis hibrid rendszer részeként – a teljesítménynövelésre. A tisztán elektromos gépek elterjedésében viszont kulcsszerepe lesz a súlycsökkentésnek.
 
A hírek szerint a BMW-nél már folyik egy tisztán elektromos i8-változat fejlesztése. Az eddigi információk szerint ráadásul ez erősebb is lehet a jelenlegi hibridnél. A későbbiekben pedig a 3-as sorozatból, az X4 hobbiterepjáróból és valamelyik Miniből is készülhet majd alternatív hajtású.
 
Szerző: Lendvai Zsolt