Kínai elektromos autó keni el a benzines Mercik és Porschék száját

Hvg.hu 2017. március 21.

Egészen elképesztő, hogy egy belsőégésű motor nélküli sportkocsi manapság már milyen teljesítményre és sebességre lehet képes.

A kínai NextEV startup által nemrégiben útjára indított autómárka, a Nio tavaly novemberben leplezte le új sportkocsiját, a keresztségben nemes egyszerűséggel EP9 nevet kapott modellt. A gyártó eddig csak ígérgette, hogy az újdonság eszméletlenül gyors lesz, most azonban bizonyítékkal is szolgál ezzel kapcsolatban, ugyanis nyilvánosságra hozta azt az októberi videót, melyben az EP9 megtesz egy kört a német Nordschleifén.
 
 
A Zöld Pokolban elért 7 perc 5 másodperces köridő egészen elképesztő, hiszen 15 másodperccel jobb, mint a korábbi elektromos rekord, és csak 8 másodperccel gyengébb a Porsche 918 Spyder hibrid hipersportkocsi által produkált 6 perc 57 másodperces időnél. Összehasonlításképp, a Nissan GT-R Nismo 7 perc 8 másodperc, a Mercedes AMG GT-R 7 perc 11 másodperc, a Porsche 911 GT2 RS pedig 7 perc 18 másodperc alatt tud körbeérni a több mint 20 kilométeres aszfaltcsíkon.
 
A kínai csodában lévő négy darab elektromotor összteljesítménye 1360 lóerő: az egy feltöltéssel mintegy 425 kilométert megtenni képes jármű 10,1 másodperc alatt abszolválja a negyedmérföldes gyorsulást, a végsebessége pedig 310 km/h.