Máris kihívója akadt a Tesla kamionjának

Autoblog.hu 2017. december 17.

A Tesla nem az egyetlen, amelyik elektromos hajtású vontatót kíván piacra dobni, a Thor Trucks nevű kaliforniai startup ugyancsak zéró emissziójú kamionnal szeretné új alapokra helyezni az áruszállítást. Az ET-One a nagyobb akkucsomaggal 480 kilométeres hatótávra képes és megengedett össztömege 38 tonna is lehet.

 
A Thor Trucks Dakota Semler vállalkozóhoz fűződik, aki 18, korábban az autóiparban dolgozó munkatársat gyűjtött maga mellé. A cégnél van például korábbi Navistar és BYD alkalmazott, a Boeingnél és a Faraday Future-nél dolgozott mérnök és korábbi US Hybrid alkalmazott is.
 
A Thor közlése szerint az ET-One LG Chem cellákat használ, amelyeket az alváz mindkét oldalára felerősítettek. Az egyetlen feltöltéssel megtehető távolság 480 kilométer, a szerelvény maximális össztömege pedig 38 tonna lehet. Utóbbit a Tesla Semi is tudja, viszont az ő hatótávja maximálisan 800 kilométer.
 
A Thor ET-One villanykamion tesztelését már megkezdték, jövőre pedig már az első érdeklődők ki is próbálhatják. A sorozatgyártás 2019-ben indulhat. Az ET-One-ból készítenek majd egy szerényebb, 160 kilométer hatótávú alapváltozatot is, alacsonyabb árcédulával, a 480 kilométeres verzióért minimum 250 ezer dollárt kell majd fizetni. A hasonló hatótávú alap Tesla Semi egyébként ennél 100 ezer dollárral olcsóbb lesz.
 
Forrás: Autoblog.hu