Megvan a világ legcukibb elektromos autója

Hvg.hu 2018. január 25.

Az elektromos autózás egyik nagy előnye többek között az, hogy nem csak a hatalmas autókonszernek tudják megengedni maguknak a technológiát. Így aztán ilyen egyedi kis csodabogarak is ellephetnék az utakat.

A BMW egyik legismertebb autója – még akkor is, ha sokan talán nem tudják, hogy BMW volt – az Isetta, a világ egyik első mikroautója. A német gyártó háború utáni helyzete még elég kétséges volt, akkoriban úgy látták, egy minimál autó lenne a legjobb irány a rossz anyagi helyzetben lévő lakosság motorizációjára. A BMW Isetta egy egészen különleges kis autó volt, a kormányszerkezetet előrebillentve, az orrán lévő ajtón keresztül kellett beülni a kocsiba.
 


Most megszólalásig hasonló külsővel visszatérhet a Microlino nevű autó formájában, persze elektromos hajtással. A svájci Micro Mobility Systems AG a Frankfurti Autószalonon mutatta be tavaly a prototípusát, amelyben egy 20 lóerős elektromotor dolgozik majd. Ezzel egyébként akár 90 km/h-val is felveheti az utak ritmusát az apróság.
 
A lítium-ion akkumulátoros autóban 14.4 kWh kapacitású egység lesz, amely elegendő 200 kilométer körüli út megtételére, a 6 kW-os fali töltőről pedig 6 óra alatt 80 százalékra újratölthető.
 
A 450 kilós autó 2,4 méter hosszú – kicsit kisebb mint egy Smart. A csomagtere egész használható, 300 literes. A svájci gyártó szerint már 4600 előrendelésük van is a 12 ezer eurós árú járgányra.
 
Forrás: Hvg.hu