Na, tessék: a cseheknek már 3D-nyomtatott elektromos autójuk is van

Hvg.hu 2016. október 6.

A most zajló kis ipari forradalom két slágerterméke az elektromos autó és a 3D-s nyomtatás.


Az elektromos autózás még mindig pionír korszakában van, ahol hetente bukkannak fel újabb és újabb gyártók a világ lekülönbözőbb szegleteiből. Százból, minden bizonnyal jó, ha egyről fogunk hallani pár év múlva is, de ettől függetlenül nagyon izgalmasak a koncepciók, amelyekkel a többség kísérletezik.Most egy cseh vállalkozás terméke a 4ekolka hívta fel magára a figyelmet, amely nemcsak, hogy elektromos, de 3D-nyomtatású.
 
A prágai startup vezetője Petr Chladek, aki az autó dizájnere egyben, elmondta, hogy az együléses koncepció mögött az autózási szokások állnak, miszerint az autósok 60 százaléka egyedül ül a kocsiban, miért kéne pluszban 1000 kilót szállítania egy autónak a semmiért. A másik, hogy felmérések szerint a jelenlegi európai autósok 80 százaléka nagyjából 50 kilométert autózik hétköznaponta.
 
A 4ekolka teljesen feltöltve 200 km-t tud megtenni a 9.6 kilowatt-órás akkumulátorával, a csúcssebessége 55km/h. A prototípus ára 12 ezer dollárjába került a vállalkozásnak, amelynek felét az akkumulátorra és annak vezérlésére költöttek. Ugyanakkor, még nem tisztázottak a tényleges technikai paraméterei a kocsinak, akárcsak az, hogy mennyi ideig tart gyártani.
 
Persze a 3D-nyomtatású autó sem teljesen újdonság, a Local Motors már tavalyelőtt megcsinálta a mutatványt, hogy egy kiállítás keretében három nap alatt kinyomtattak egy autót.