Próbaüzemen a veszprémi elektromos kishaszonjármű

Veol.hu 2017. április 7.

Veszprém - Hétnapos próbaüzemben bizonyított a VKSZ Zrt.-nél a Goupil G4 típusú kisteherautó. Az egy hét alatt köztisztasági és parkgondozási feladatok ellátásában vett részt az elektromos autó.

A jármű 15,4 kilowattóra teljesítményű, savas ólomakkumulátorral működik, de felszerelhető a legmodernebb litiumakkumulátorral is. A hatótávolsága 135 kilométer, és 1226 kilogramm a hasznos terhelése.
 
 
- Kétkedéssel fogadták a kollégák a járművet, a használat során azonban megbizonyosodtak, hogy praktikus, széles körben használható és egyszerű a kezelhetősége. A legpozitívabb tulajdonsága, hogy kedvező méretkialakítása miatt keskeny helyeken, járdákon is elfér. Konstrukciós előnye az igen nagy teherbírása. A működési tapasztalatok nagyon kedvezőek voltak - tájékoztatta a Lóerőt Szathmáryné Tóth Patrícia, a VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. városüzemeltetési igazgatóhelyettese.
 
A teszt idején megtapasztalt előnyök: alacsony üzemeltetési költség, zajtalan üzemmód, környezetbarát technológia, minimális szervizigény, méretéhez képest nagy teherbírás, egyszerű kezelhetőség, kis helyigény (járdákon, parkokban, aluljárókban elfér), jelentős akkumulátorkapacitás. Hátrányként a magas bekerülési költség, a kis platóméret, a szűk vezetőfülke és – utóbbival összefüggésben – a csak kétszemélyes kabin említhető meg.
 
A Goupil G4 típusú elektromos kishaszonjármű a hétnapos használat során mindennap ment, átlagosan 50 kilométert. A töltését este, a munkaidő végén indították el, és reggel, a munkaidő kezdetén kapcsolták ki. A tényleges töltési ideje hat-hét óra, amely lítiumakkumulátor esetén három-négy órára csökkenthető. Egy töltés körülbelül 300-400 forintba került.
 
- A tesztidőszak alatt mért és feljegyzett paraméterek alapján elmondható, hogy a társaságunknál használt két darab, billenőplatós dízel tehergépkocsi hasonló futásteljesítményét figyelembe véve 5-600 ezer forint üzemanyagköltség-megtakarítás érhető el egy autó vonatkozásában egyéves időszak alatt – összegezte a tapasztalatokat Szathmáryné Tóth Patrícia, aki azt is hozzátette, hogy idővel szívesen üdvözölne egy ilyen járművet a VKSZ Zrt. gépkocsiflottájában.
 
Szerző: Molnár Sándor