Túl halk az elektromos autó az amerikaiaknak

Hu.euronews.com 2016. november 15.

Zajt kell kelteniük a kis sebességgel, zajtalanul közlekedő elektromos autóknak – rendelte el az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatósága (NHTSA). A gyalogosok gyakran észre sem veszik a közelítő járműveket, mert nem hallják a hangjukat.

Azt remélik, hogy az intézkedéssel évente mintegy 2400 balesetnek vehetik elejét. Elsősorban a vakok és gyengén látók panaszkodtak, hogy a hibridautók megjelenésével az addigiaknál többször kerültek balesetveszélyes helyzetbe, mert nem észlelik a csendesen suhanó autókat.A rendelkezés előírja, hogy előre- és hátramenetben is zajt kell kelteniük az elektromos motorral hajtott, 4,5 tonnánál könnyebb járműveknek. Ezt azonban nem mesterséges motorhanggal kell elérniük, hanem a már eddig is ismert kamionos tolatásjelzőkhöz hasonlóan figyelmeztető csipogással. A hatóság szerint 30 kilométer per órás sebesség felett már a személyautók gumikerekei és a menetszél elég hangos ahhoz, hogy az figyelmeztesse a járókelőket.
 
A rendelkezés szerint a gyártóknak legkésőbb 2019. szeptember elsejéig kell megoldaniuk az előírás teljesítését, addig tehát nem lesz akadálya a vadonatúj hibrid és teljesen elektromos meghajtású autók amerikai eladásának a csipogó hiánya. Európában is érvényes hasonló szigorítás: itt már pár hónappal korábban, 2019. július elsején lejár a türelmi idő.