Végre: megjött az elektromos Mercedes, ezt kell tudni róla

Hvg.hu 2016. szeptember 29.

Hosszas várakozás után csütörtök délelőtt végre leleplezték a Mercedes teljesen elektromos autóját.

Néhány napja még húzott az emberek agyán egyet a Mercedes gyár azzal, hogy egy rövid videóban megvillantotta, mire számíthatunk az első, teljesen elektromos meghajtással szerelt SUV-juk kapcsán. Az autó – ahogy az ilyenkor lenni szokott – egyelőre csak koncepció változatban létezik, de az irányról azt kell mondanunk, nagyon jó.
 
A Párizsi Autószalonon bemutatkozó, Generation EQ névre keresztelt modell a vadiúj EQ család legelső tagja, ami sok mindennek nevezhető, de nyugodt kisdednek semmi esetre sem. Persze, Mercedesről van szó, presztízs a minél több lóerő, amiből ennek a kocsinak is kijutott: a Carscoops beszámolója szerint 402 lóerőt és 700 NM-er nyomatékot lehet belőle kipréselni, ami nemcsak első hallásra hangzik tisztességesnek.
 
© Mercedes
 
Ami a legfontosabb: egy feltöltéssel 500 km-re elegendő elektromos áramot képes eltárolni az akkumulátorokban, aminek "mérete" természetesen modellspecifikus lesz. A 0-100 km/h-s gyorsulásra sem lehet panasz, a fejlesztők szerint 5 másodperc alatt teljesíti majd a gép.
 
Az autó nem véletlenül lett SUV, a cég ugyanis a két, egyre népszerűbb autófajtát, vagyis az elektromos autókat és a SUV-okat szerette volna ötvözni. Sikerült is nekik. Az új EQ-család már ránézésre is különbözni fog a többi modelltől, a fekete hűtőrácsnál ugyanis fehéren világít majd a Mercedes emblémája.
 
© Mercedes
 
Az utastérben négy különálló ülés kap helyet, mindegyik fejtámlájába beépített hangszórókkal. A vezetőoldalon egy igen széles, moduláris kijelző kap helyet, a színeket pedig úgy kombinálták össze, hogy első ránézésre az az érzése az embernek, az Apple-rajongókat célozták meg vele.
 
A tervek szerint 2019-től gyártanák a kocsit, amit a Tesla Model X, valamint az Audi e-Tron Quattro ellenfelének szánnak. Kíváncsiak vagyunk, hogyan debütál majd a vásárlók körében, és persze az is kérdés, 2019-ben mennyire lesz elegendő az 500 km-es hatótáv a vásárlók becsábításához.