Nem újévi tréfa: Kína Sencsen mind a 16 359 buszát elektromosra cseréli

Hvg.hu 2018. január 2.

A jelenlegi tervek szerint 2020-ra Sencsen összes buszát elektromosra cserélnék, amivel rengeteg energiát spórolna meg a város.
Ha valóban fenntartható fejlődést, valamint a globális felmelegedés megakadályozását akarjuk elérni, akkor nem elég csak a személyautókat elektromosra cserélni, így kell tenni minden más járművel is az utakon. Jól tudja ezt Kína is, ami az elmúlt évben komoly beruházásokat hajtott végre a zöldenergia terén, nemrég pedig ismét egy nagyszabású lépést jelentettek be.
 
 
Kína egyik legnagyobb városában, Sencsenben jelenleg 16 359 busz közlekedik, amit a város vezetése 2020-ra, vagyis két év múlva teljes egészében elektromos meghajtású járművekre cserélne le. Ezzel Sencsen lehet a világ egyik első olyan városa, ahol a teljes tömegközlekedést környezetbaráttá alakítják át – számolt be róla az EyeShenzen.
 
Persze mindehhez az infrastruktúrát is ki kell még építeni. A tervek szerint 510 töltőállomást és 8000 töltőoszlopot alakítanak majd ki, amin keresztül alig két óra leforgása alatt 0-ról 100 százalékra tudják tölteni az akkumulátorokat, és amivel naponta 300 járművet szolgálnának ki. (Az alábbi felvételt a buszok leendő gyártója, a BYD tette közzé még egy korábbi projekt kapcsán, 2015 végén.)
 
A környezeti hatásokat tekintve is fontos lenne, hogy meglépjék a változást, ezzel ugyanis évente mintegy 1,35 millió tonna szén-dioxidtól tehermentesítenék a környezetet. Emellett a város is csendesebb lenne, hiszen az elektromos buszok jóval kisebb zajjal közlekednének, mint a jelenlegi társaik. A szakemberek szerint átszámítva mintegy 75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanának az új buszok.
 
A projektre 490 millió dollárt (kb. 126,8 milliárd forint) kell költeni, hosszú távon azonban egész biztosan megéri a dolog.
 
Forrás: Hvg.hu