Bárki használhatja az elektromos töltőállomást a városfejlesztési kft. udvarán

Szekesfehervar.hu 2016. december 12.

Elektromos töltőállomást helyeztek üzembe a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. udvarán, az Irányi Dániel utca 4. szám alatt. A beruházás a Nissan társadalmi felelősségvállalási programja keretében valósult meg. Az innovatív fejlesztésnek köszönhetően az elektromos gépjárművekkel rendelkező vállalatok és lakosok ügyfélfogadási időben bármikor feltölthetik autójukat.

A Nissan társadalmi felelősségvállalási programjai között szerepel, hogy a környezettudatosság és a fenntarthatóság érdekében elektromos töltőállomások kialakítását támogatják. Ha a partnerek a szállítás és a kiépítés költségét biztosítják, akkor ingyen biztosítják a berendezést. A másik feltétel, hogy az elektromos töltőállomást a cégek és lakosok számára ügyfélfogadási időben hozzáférhetővé kell tenni. A cég legújabb elektromos töltőállomását a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft udvarán (Irányi Dániel utca 4.) helyezték üzembe, ahol 2017. január 2-ától minden munkanap reggel 8 és 16 óra között lehet elektromos autót tölteni.A város célja, hogy a gépjárművek okozta károsanyag-kibocsátás csökkenjen, ennek érdekében – a közgyűlési döntése alapján – a zöld rendszámos autóknak a városban nem kell parkolási díjat fizetniük. A városi közlekedésben az innovatív elektromos járművek mellett szól nemcsak a környezettudatos szemlélet, hanem a költséghatékonyság is.
 
„A jelen és a jövő számára is fontos fejlesztés valósult meg. Nemcsak a Városfejlesztési Kft-t, nemcsak cégeket, hanem a város polgárait is szolgálja ez a beruházás. A környezetvédelemmel szorosan összefüggő innovációt az autóipar és a töltőállomások fejlődése teszi lehetővé: a 25-30 perces töltési idő kezd versenyképessé válni, nekünk pedig az a jó, ha Székesfehérváron minél több városrészben elérhetővé válnak az elektromos töltőállomások.” - mondta Cser-Palkovics András polgármester.
 
„Ez most már több mint a 3000. töltő Európában, amit a Nissan egy partner közreműködésével megvalósított – Magyarországon a 17. ilyen típusú töltőt adjuk át. Örömünkre szolgál, hogy Székesfehérvár nyitott erre a fejlesztésre, ami ugyan a jövő felé mutat, de a jelennek is szól.” - emelte ki a Nissan Magyarország Kft. képviseletében Horváth Gergő kommunikációs menedzser.
 
Guti Péter, a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a „tapasztalataink azt igazolják, hogy a technika alkalmas az igényeink kiszolgálására. A felavatásra kerülő villámtöltő ennek a technológiának a korlátait még kijjebb tolja. Azoknak a fehérváriaknak, akiknek még nincs elektromos autójuk, hasznos információkkal tudunk szolgálni egy döntés meghozása előtt, akiknek pedig van villanyautójuk, azok számára ingyenes töltőt biztosítunk a munkarendünkhöz igazítva.”
 
Jelenleg két zöld autó, 100%-ban elektromos gépkocsi segíti a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ingatlankezelőinek munkáját: egy Nissan Leaf típusú személyautó és egy Nissan e-NV200 furgon Acenta típusú kisteherautó.  A cég további elektromos gépjárművek beszerzését tervezi a Nemzetgazdasági Minisztérium és az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. által kiírt pályázati lehetőséget kihasználva, amely a nyertes pályázóknak vissza nem térítendő támogatást nyújt.
 
Az egyre több elektromos töltőállomással az alacsony üzemanyag-költségű és üzemeltetésű, zéró károsanyag-kibocsátású gépjárművek használatára ösztönzik a cégeket és a lakosságot. A nyilvános töltőállomások nagyfeszültségű egyenárammal működnek, így ezeken a pontokon az elektromos autók nagyon gyorsan feltölthetőek. A Székesfehérváron most üzembe helyezett elektromos töltőállomáson már olyan nagy teljesítményű gyorstöltő vehető igénybe, amely az eddigi 8 órás töltési idő 25-30 percre csökken. Ez tovább növeli a környezettudatos autózás feltételeinek megteremtését.