A nulláról építi fel a jövő városát Kína

Portfolio.hu 2018. április 23.

Száz százalékban megújuló energiaforrásokból oldaná meg egy új, Pekinghez közeli gazdasági övezet energiaellátását Kína. A részben Peking tehermentesítésére tervezett új, különleges gazdasági övezet és annak központi városa később mintául szolgálna más városok számára is.

Az úgynevezett Hsziongan Új Terület ellátásának teljes mértékben tiszta energiaforrásokra történő átállítása Hszi Csin-ping elnök egy nagyobb tervének részét képezi. Ennek keretében a korábban elmaradott régiót egy új technológiai és innovációs központtá fejlesztenék. A projekt keretében Hsziongan Pekingtől délnyugatra épülő új, fenntartható városa számos iparágat és kormányzati funkciót vesz majd át a túlzsúfolt fővárostól, és egyfajta új, a shenzenihez hasonló különleges gazdasági övezet épül ki.
Az új várossal a tervezők szó szerint új lapot nyitnak, hiszen a jelenlegi legkorszerűbb elvek és technológiák alkalmazásával építhetnek fel az alapoktól egy új várost. A kínai tiszta energia befejtetési és finanszírozási szövetség (China New Energy Investment and Finance Alliance, CNIFA) tervei szerint Hsziongan egyfajta útmutatóul és mintául szolgálhat majd a jövőben a többi város számára is.
 
A három megyét magába foglaló új gazdasági övezet infrastrukturáját első ütemben 100 négyzetkilométeren építik ki, majd kétszeresére bővítik, hogy végül mintegy 2000 négyzetkilométert foglaljon majd el. A különleges gazdasági terület energiafogyasztásának több mint felét a villamos energia fogja kitenni. A projekt nagyságára jellemző, hogy az állami hálózatüzemeltető külön leányvállalatot alapított a hálózati tervezés megkönnyítése érdekében - számolt be a Bloomberg a Xinhua hírügynökség alapján.
 
A tiszta energiaforrások területére világszerte érkező beruházások többsége Kínában valósul meg. Az ország számos területén krónikusan rendkívül magas légszennyezettséggel küzd, az erőfeszítések ellenére azonban 2030-ig várhatóan tovább emelkedik majd a szén-dioxid kibocsátása.
 
(Bloomberg)
 
Forrás: Portfolio.hu