Nagy lépést tettünk a fúziós energia felé

Index.hu 2017. június 22.

A tudomány már évtizedek óta dolgozik azon, hogy valóban működőképes fúziós reaktort hozzon létre, amely forradalmasíthatná az energetikát. Egy friss kutatási eredmény végre áttörést hozhat ezen a területen – írja az Engadget. A Physical Review Letters szaklapban megjelent tanulmány a fúziós reaktorok előtt tornyosuló egyik legnagyobb akadály, az úgynevezett elfutó elektronok problémájára kínál megoldást.

A fúziós reaktorok a Napban és más csillagokban folyó energiatermelő reakciót lesnék el. A működési elvük lényege, hogy nagy nyomás alatt hidrogénatomokat hevítenek, hogy a villámgyorsan száguldozó részecskéik egymásba ütközzenek és héliummá olvadjanak össze. Ez a fúzió elképesztő mennyiségű energiát szabadít fel. A cél a felszabaduló energia tárolása és elektromos árammá alakítása, ami óriási előnyökkel jár a hagyományos, maghasadásra épülő nukleáris reaktorokkal szemben: bőségesebb nyersanyagellátás, több energia, kevesebb környezetszennyezés, nagyobb biztonság.A folyamat során elszabaduló elektronok viszont nagy veszélyt jelentenek, mert az óriási energia hatására úgy felgyorsulnak, hogy ha nem sikerül kontrollálni őket, rövid úton tönkre vághatják az egész reaktort. A kutatók most kitaláltak egy módszert, hogyan lehet biztonságos szintre lassítani ezeket az elfutó elektronokat: nehéz ionokat, például neont vagy argont kell bejuttatni a reaktorba, hogy az elektronokkal ütközve lefékezzék őket.
 
A végcél, vagyis a gyakorlatban bevethető fúziós erőmű még mindig odébb van, de ennek a problémának a megoldásával a kutatók újabb fontos lépést tettek az irányába.
 
Szerző: Bolcsó Dániel