Olyan taxik lesznek Párizsban, amik Budapestnek is nagyon jól jönnének

Hvg.hu 2017. április 4.

A járművekben egyszerre öten utazhatnak majd (négy utas plusz a sofőr), a tarifa pedig az Uber szintjén mozog majd. Nem mellesleg: elektromos meghajtással működnek.

Párizsban régóta fennálló probléma, hogy a francia hatóságok csak nagyon nehezen adnak ki új taxira engedélyt. A kritikus hangok szerint pedig a korábban megszabott limit (vagyis hogy hány taxi lehet a francia fővárosban) egy olyan kort tükröz, amikor még nagyon kevés autó járt az utakon. Emiatt a tarifák is igen magasak, így nem túl szerencsés a városban ezekkel közlekedni. A jelek szerint valami most mégis változni fog, igaz, ennek nyomait nem a közúton kell keresni.
 
Az Inhabitat beszámolója szerint a SeaBubbles nevű cég nyáron indítja el a vízitaxi-szolgáltatását, így néhány hónap múlva már ezekkel az innovatív járművekkel lehet szelni a Szajna vízét. A cég szerint egy ilyen taxi egyszerre öt embert tud majd szállítani, ráadásul jóval olcsóbban, mintha hagyományos taxit fogna az ember. Az árak nagyjából az Uber szintjén mozognak majd.
 
 
© SeaBubbles
 
A járművek elektromos meghajtást kapnak, így nem szennyezik a környezetet (szemben a közúti taxikkal), egy feltöltéssel pedig 80-100 km-t tudnak majd megtenni (nyilvánvalóan az utasok számától függően). A taxi sebessége nagyjából 30 km/h lesz. Az utasok a partra épített speciális dokkból tudnak majd beszállni a járműbe.
 
A példát látva érdemes eljátszani a gondolattal, milyen hasznos lenne egy ilyen szolgáltatás a Duna budapesti szakaszán (is). Az elmúlt években szerencsére már több személyszállító szolgáltatás is megjelent, a SeaBubbles azonban minden szempontból új és egyedi lehetne. Arról nem is beszélve, hogy a folyó kihasználtságát még mindig lehetne hová fokozni.