Pillanatok alatt megtisztíthatnánk a Földet

NOL.hu 2016. április 16.

Tíz éven belül leszokhatna a világ a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségéről egy brit energetikai elemzőműhely szerint.

Benjamin Sovacool, a Sussex Energy Group igazgatója legalábbis úgy véli, a következő energetikai forradalom - történelmi léptékkel számolva - pillanatokon belül bekövetkezhet, de ehhez globális erőfeszítéseket tart szükségesnek.
 
A világ energiafelhasználásában a mai napig meghatározó a bányászott szén és a szénhidrogének (a kőolaj és földgáz) aránya, melyek égetése üvegházhatású gázokkal szennyezi a légkört és hozzájárul a globális felmelegedéshez. A megújuló energiaforrások a jelenlegi ütemtervek szerint csak igen lassan válthatják ki az olaj-, és gázfogyasztást, így a világ szén-dioxid kibocsátása 2030-ra is csak a mostani szint felére csökkenhet.
 
Pedig az átállás ennél sokkal gyorsabb is lehetne a brit energetikai think-tank szerint.
 
Benjamin Sovacool az Energy Research & Social Science-ben megjelent tanulmány szerzője azt elemezte, miként változott az emberiség energiafelhasználása a történelem során. Amikor például Európa áttért a tüzifáról a szénégetésre, a folyamat több mint száz évig tartott, míg az elektromos áramra való átállás már csak 47-69 évet vett igénybe.Ezúttal azonban más a helyzet: a tanulmány szerint az erőforrások szűkössége, a klímaváltozás veszélyei és a technológiai fejlődés irdatlan üteme nagymértékben felgyorsíthatja a tiszta energiára való globális átállást.
 
Sovacool számos példát hoz fel a gyors váltásokra, amelyeket az elemzők sokszor figyelmen kívül hagynak. Az amerikai Ontario állam például 2003 és 2014 között szokott le a szénégetésről, Indonéziában pedig alig három év alatt állították át a lakosság kétharmadát a petróleumról a PB-gázra. Franciaországban pedig az áramfogyasztásban 4 százalékról 40 százalékra emelkedett az atomenergia aránya 1970 és 1982 között.
 
Ezekben az esetekben az a közös, hogy a kormányok elkötelezetten avatkoztak be a piaci folyamatokba, ami a fogyasztói szokások rapid - sokszor a piac diktálta - átalakulásával párosult.
 
A tiszta, környezetbarát energiára való átálláshoz a professzor szerint jelentős technológiai és politikai változtatások szükségesek, és persze a fogyasztói szokásokat is meg kell változtatni.
 
„Ha hagyjuk, hogy magától fejlődjön az energetika, mint korábban tettük, akkor valóban évtizedekbe telhet a váltás" - idézte Benjamin Sovacoolt a phys.org szaklap.

Forrás: http://nol.hu/tud-tech/pillanatok-alatt-megtisztithatnank-a-foldet-1611477