A hibafaktorok ellenére is szárnyalnak az offshore szélerőművek

Smartinvest.hu 2016. június 16.

Az elmúlt tíz év során Európában a megújulóenergetika egy új szegmense kezdte meg térhódítását. A vízpartokon és tengerekben létesített szélturbinák a szélenergetika meghatározó elemeivé váltak. Az offshore-szélerőművek által megtermelt energia ára folyamatos csökkenést mutat, olyannyira, hogy 2025-re elérheti a 91 dollár/megawattóra értéket. Ezek az erőművek számos olyan előnnyel kecsegtetnek, amivel a szárazföldi társaik fölé kerekedhetnek; akadnak azonban olyan problémák, amelyek orvoslása nélkül ez az iparág jelenleg nem lehet piacvezető a megújulók szektorában. Az iparág egyik jelentős képviselője, a GCube szerint a fő problémát az energiatárolási rendszerek hiánya és a tenger alatt elhelyezkedő kábelek gyakori meghibásodása okozza. Ez utóbbi problémának a megoldása és így a leállások idejének csökkentése akár piacvezetővé is teheti az offshore-szélerőműveket a megújulók versenyében.A londoni szélhelyű GCube Underwriting Ltd., amely offshore szélerőművek létesítésében is érdekelt, komoly problémákat lát az iparágban. Mivel a megtermelt energia szállítására szolgáló vezetékrendszer a tenger mélyén fekszik, nehezen karbantartható és meghibásodása nagy mértékben csökkenti a hatékonyságot.

Az szektor évente legalább tíz kábelhiba okozta leállást jelent be a biztosítótársaságoknak. „Nem az esetek számán van a hangsúly, mindinkább a leállás okozta pénz- és energiaveszteségen.” – mondta Jatin Sharma, a GCube üzletfejlesztési igazgatója. A szektort érintő veszteségek 77 százalékát okozzák az ilyen meghibásodások. Előfordult olyan eset, ahol száz, vagy több napos leálláshoz vezetett egy kábelhiba, ami jelentős költségtúllépést jelentett az érintett vállalatnak.

Jatin Sharma szerint az ilyen problémák azonban egyre könnyebben orvosolhatók a monitorozási technikák és a kábelszerelési eljárások fejlődése következtében. Az üzletfejlesztési igazgató úgy véli, hogy amennyiben sikerül visszaszorítani a meghibásodások okozta leállások idejét, a szélenergia ipara, azon belül is az offshore-szélenergia a megújulóenergetika egyik húzóágazata lehet a jövőben.
 
A technológia előretörését és növekvő fontosságát mutatja, hogy 2016 februárjában Anglia észak-keleti részén kezdték építeni a világ eddigi legnagyobb offshore-szélerőműparkját, amely 400 négyzetkilométer területet ölel fel és körülbelül egymillió lakóház energiaellátását lesz képes fedezni. Az létesítést végző Dong Energy emellett még öt nagyobb offshore szélenergetikai projekten dolgozik az Egyesült Királyság területén.
 
A Bloomberg elemzése szerint rekordmértékű befektetések érkezhetnek a megújulóenergetikába 2040-ig, ami az iparág globális térhódításához fog vezetni. Az elemző cég szerint a globális szélenergia iparba 2016 és 2040 között 3,1 ezermilliárd dollárnyi befektetés érkezhet. Várhatóan a megújuló energiaforrásokból termelt elektromos áram előállításának költsége is csökkenni fog ebben az időszakban. A számítások szerint a szélerőművek által előállított energia ára megawattóránként 41 százalékkal csökkenhet a következő 25 év során.
 
Magyarország energetikaipara, hazánk földrajzi adottságai révén nem az offshore-szélenergiában, hanem a klasszikus szélenergetikai megoldásokban látja a jövőt. A METÁR 2017-es bevezetésével körülbelül 600 milliárd forintnyi fejlesztés indulhat el a közeljövőben, ezáltal a szakmailag már bizonyított hazai vállalatok előtt megnyílik a lehetőség a megújulóenergetikai fejlesztésekre.