Dán offshore: meglovagolják a szelet

Hu.euronews.com 2016. május 25.

Dánia 2015-ben saját előző évi világrekordját is túlszárnyalta: tavalyi áramszükségletének 42 százalékát szélkerekek állították elő.

A megújuló energiát hasznosító erőművek között egyre fontosabb szerepet játszanak a sekély tengerparti szakaszra épített, úgynevezett offshore szélturbinák.
 
A zord időjárás azonban hamar kikezdi a lapátokat, ami csökkenti a turbinák teljesítményét.
 
A dániai Kolding szélerőmű technológiai központjában kifejlesztettek egy új bevonatot, amely ellenállóbbá teszi a lapátokat.- Nézze csak, ezt az alumínium lemezt teljesen tönkretették az esőcseppek! A tesztet itt, a kutatóközpontban végeztük, ahol mesterségesen előidézett időjárási viszonyok között próbáljuk ki a különböző anyagokat. Nemrégiben kifejlesztettünk egy új bevonatot, amelyet az eső- és óceánszimulátorunkban teszteltünk. Ötszörös javulást értünk el – magyarázta az LM Wind Power főmérnöke, Michael Drachmann Haag.
 
A szélerőművek költségcsökkentését célzó európai Windtrust projekt égisze alatt dolgozó szakemberek szerint az új poliuretán bevonat ötször erősebb, mint az ipari szabvány.
 
- Az újonnan kifejlesztett erózióvédelmi technológiák és anyagok komolyan hozzájárulnak a karbantartási költségek jelentős csökkentéséhez. A karbantartási költségek szempontja alapvető az offshore szélerőművek esetében, hiszen a turbinákat nehéz megközelíteni – mondta Jens Ulrich Laursen, az LM Wind Power projektmenedzsere.
 
A friss adatok azt mutatják, hogy Európában igen jelentős az offshore szélturbinák piaca: a kontinens villamos energia igényének 11,4 százalékát a szélerőművek fedezik.