Ilyen még soha nem épült: újabb nagy lépést tesz a világ a megújuló energia felé

Privatbankar.hu 2016. május 16.

A Statoil norvég energiavállalat megkapta az engedélyt arra, hogy használja a tengerfeneket Skócia keleti partja mellett – így megépülhet a világ első úszó partmenti szélerőműfarmja. Ha beválik, olyan országok is telepíthetnek szélerőműveket a tengerre, amelyek partjainál eddig nem tette lehetővé az építést a technológia.

A Hywind projekt öt darab hat megawattos turbinából áll majd össze, amelyek a tengerfenékhez rögzített acélcsövek segítségével lebegnek majd a vízen 25 kilométerre Peterhead városától – számol be a Bloomberg.
 
A norvég vállalat által kiadott közlemény szerint a Crown Estate, vagyis a brit királyi birtokokat, ingatlanokat kezelő holding megadta a szükséges engedélyt, így a Statoil megkezdheti az építést. A parti és partközeli munkálatok várhatóan még idén megkezdődnek, a turbinákat 2017-ben szerelik fel.

A projekthez egy kissé hatásvadász bemutatófilmet is készített a Statoil:


 
A hír persze nem csak a norvégok számára bír nagy jelentőséggel: az úszó turbinák segítségével a mélyebb vizeken is lehetséges lesz partmenti szélerőmű-telepeket létesíteni, ami új lehetőségeket nyit meg Japán és a mediterrán országok előtt is. A Statoil már 2009-ben megkezdte a teszteket az első úszó turbinával a norvég partok mentén; a Hywind lesz az első, több turbinával felszerelt egység.
 
Ahol jó szelek fújnak
 
Nemrég a dán Dong Energy jelentette be, hogy megépítik ugyanebben a térségben a világ eddigi legnagyobb szélerőműparkját. A Hornsea Project One névre keresztelt vállalkozás keretén belül a cég egy 407 négyzetkilométeren fekvő, hozzávetőlegesen 1,2 gigawatt kapacitású szélerőműparkot épít a brit partoknál. Így lesz megoldva egymillió háztartás energiaellátása >>