Már szinte csak nap- és szélerőművek épülnek az Egyesült Államokban

Portfolio.hu 2018. április 27.

Brutálisan erősen indult 2018 a megújuló energiaforrások számára az Egyesült Államokban: az év első két hónapjában telepített új áramtermelő kapacitások mintegy 98 százaléka már megújuló alapon valósult meg.

2018 január-februárjában az Egyesült Államokban 1568 MW szél- és 565 MW napenergia termelő kapacitást installáltak, miközben mindössze 40 MW földgázos erőművi kapacitás jött létre.
Mindez arra utal, hogy a Donald Trump által folytatott, a megújulókkal szemben a fosszilis energiahordozókat favorizáló energiapolitika ellenére a nap- és szélenergia folyamatosan szorítja ki a szenes és gázos erőműveket a tengerentúli áramtermelésből. A szövetségi szabályozó ügynökség (FERC) jelentése szerint a tiszta energia technológiák költségeinek csökkenése olyan államokban is hatalmas megújulós beruházásokhoz vezetett, amelyek egyértelműen Trumpra szavaztak a 2016-os elnökválasztásban - írja a ThinkProgress.
 
A trend a következő években is folytatódhat. A 2021 márciusáig a FERC becslése szerint a tengerentúlon várhatóan megvalósuló 212 GW áramtermelő kapacitás 69 százaléka lesz megújuló alapú, döntően nap- és szélenergia termelő egység. Ugyanakkor a szénerőművek szerepe folyamatosan tovább csökken majd, nettó 15 GW-tal, a támogató iparági környezet ellenére is.
 
Ha nem is a belföldi felhasználásban, a szén súlya egy tekintetben mégis bővült a tengerentúlon, ugyanis az energiahordozó exportja 61 százalékkal közel 100 millió amerikai tonnára emelkedett 2017-ben a megelőző évhez képest az Energiainformációs Ügynökség (EIA) statisztikája szerint. A bővülés egy 2012 óta tartó ereszkedő trendet tört meg, hosszan tartó emelkedésre ugyanakkor nem érdemes számítani, mivel az ázsiai és európai felvevő piacok szénkereslete a következő években a várakozások szerint érdemben csökken majd.
 
Forrás: Portfolio.hu