Vízenergia

100szazalekmegujulo.hu

A vízenergia Magyarországon sajnos nem áll akkora mennyiségben rendelkezésre, hogy elegendő legyen energiaellátási problémáink megoldására.


Forrás:100szazalekmegujulo.hu

A vízenergia Magyarországon sajnos nem áll akkora mennyiségben rendelkezésre, hogy elegendő legyen energiaellátási problémáink megoldására. Azonban ott, ahol van kihasználható potenciál érdemes vízerőműveket telepíteni, mivel a vízenergia hasznosítása jó párosítása lehet az egyéb megújuló energiaforrásoknak.

Magyarországon a két nagy (Duna és Tisza) folyónkon kívül jellemzően kis esésű és vízhozamú folyóink vannak. Ezek energiájának hasznosítására az egyik legalkalmasabb vízerőmű típus az arkhimédészi csavar turbina, mely a hazai viszonyoknak megfelelő adottságain túl a “természetvédők kedvence” cím jogos tulajdonosa is lehetne. A folyók élővilágát gyakorlatilag egyáltalán nem befolyásoló és zavaró erőmű fajta, melyet a nemzetközi források gyakran “fish friendly”, azaz “halbarát” vízerőműnek neveznek.


Forrás:100szazalekmegujulo.huEzen kívül természetesen egyéb típusok is alkalmazhatóak az egészen kicsi patakok energiájának hasznosítására (törpe vízerőművekkel, melyek a fix telepítési és engedélyeztetési költségek miatt kevésbé gazdaságosak) valamint a nagyobb hozamú és esésű folyók kihasználására is.

 

  • Törpe vízerőmű Fóton:
Forrás:100szazalekmegujulo.hu  • Két magyarországi vízerőmű a Hernádon (Gibárt: 2 x 250kW és Felsődobsza: 2 x 220kW).

Forrás: http://www.100szazalekmegujulo.hu/megujulok-energia/vizenergia/